• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Csokival fizettek

Szerző: Ujlaki Ágnes
A Maja Birodalom bukása talán a legklasszikusabb példája annak, amikor valamely civilizáció eltűnik. Az egyik legjelentősebb ősi amerikai kultúra főként kifejlett írásmódjáról, művészetéről, monumentális építészetéről, matematikai és asztronómiai ismereteiről híres.

A Maja Birodalom három mai állam, Mexikó, Guatemala és Belize területén feküdt, de elérte Honduras és El Salvador nyugati részeit is.

Ám a legfrissebb kutatások szerint mindezeken túl másért is hálásak lehetünk a maja kultúrának: a mindennapi életünkben áldásnak tekintett finomságért, a csokoládéért. A maja elit tagjai mindennél jobban szerették a csokoládét, amit italként szolgáltak fel nekik. A spanyol gyarmatosítók XVI. századi feljegyzései ráadásul megemlítik, hogy a maják egykor a csokoládé alapjául szolgáló kakaóbabot használták fizetőeszközként.

A régészek megállapították, hogy a maja kultúra legkorábbi időszakában a kakaóbabot vagy a csokoládét még nem említik valutaként. A dolgok azonban i. u. 690 körül megváltoztak, s az ebből az időszakból származó művészeti alkotások már egyértelműsítik, hogy a maja vezetők az árucikkekért gyakran fizettek kakaóbabbal, de ezt az értékes alapanyagot a szőttesekhez hasonlóan elfogadták adóként is. Több kakaóbabot halmoztak fel, mint amennyit a palota ténylegesen képes volt elfogyasztani. A többletet nagy valószínűséggel arra használták, hogy kifizessék a palotaszolgák járandóságait, de előszeretettel vásároltak vele a helyi piacokon is. A rituálékban és a fontos szertartások során is kiemelt szerep jutott a kakaóbabnak, jóval nagyobb értéket jelentett, mint például az alapvető élelemforrásként szolgáló kukorica. Ám ha az adott évi termésben valamilyen galiba támadt, az súlyos gazdasági problémát okozott. Lehetséges, hogy többek között ez is vezetett a maja civilizáció összeomlásához.

FOTÓ: SHUTTERSTOCK

 

Címkék: Tudomány