• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Férfias kérdések

Szerző: H. E.
TÚL GYORS AHHOZ, hogy nő legyen – pattintották ki a gyanú szikráját a 800 méteres síkfutásban kétszeres olimpiai bajnok és háromszoros világbajnok dél-afrikai Caster Semenya versenytársai. Nem csak az eredményei, hanem testalkata is inkább egy férfié. A sportolót vizsgálatokra kötelezték.

Lassan egy évtizede küzd az igazáért a megvádolt futónő. A  doppingteszteken soha nem bukott meg, viszont bebizonyosodott, hogy hiperandrogenizmussal született, aminek köszönhetően a tesztoszteronszintje jóval magasabb, mint a legtöbb nőnek. A  Nemzetközi Atlétikai Szövetség és a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség megbízásából készült tanulmány bebizonyította, hogy a magas tesztoszteronszintű nők a pályán jelentős előnyt élveznek a riválisokkal szemben, ezért olyan szabályt vezettek be, amely a továbbiakban gyógyszerszedésre kötelezi őket. Semenya pert indított a diszkriminatívnak tartott rendelkezés ellen, azonban a Nemzetközi Sportdöntőbíróság elutasította a  fellebbezését, mondván, hogy a szabályozás valóban diszkriminatív, de szükség van rá ahhoz, hogy a női atlétika egyes versenyszámainak igazságossága megmaradjon. A magasabb tesztoszteronszintű sportolóknak már most el kell kezdeniük a gyógyszeres kezelést, ha szeretnének rajthoz állni a szeptemberi dohai világbajnokságon.

A tesztoszteron a legfontosabb férfi nemi hormon. A férfiakban és a nőkben egyaránt termelődik: a férfiak heréiben, a nők petefészkében és mindkét nem mellékveséiben. Hozzájárul a férfi nemi szervek, valamint a másodlagos nemi jellegek kialakulásához – ettől nő a szakáll és a bajusz, dagadnak az izmok –, de szerepet játszik a férfierőben, illetve az agresszív viselkedésben is, mindemellett pedig elősegíti a csontok fejlődését és karbantartását. Mint sok más hormon esetében, a tesztoszteron jelentősége is akkor válik a leginkább nyilvánvalóvá, amikor valakinek a szervezete nem termel belőle eleget. Mennyisége az életkorral csökken, a 80 éveseknél már csak a fiatal férfikor szintjének az 50 százalékán áll. Ám nemcsak az életkor lehet a csökkenés oka, az alacsony tesztoszteronszint erőteljesen összefügg olyan krónikus betegségekkel, mint az elhízás, a magas vérnyomás, a diabétesz. A tesztoszteron hiánya a szexuális vágyat és a potenciát szintén erősen befolyásolja, de a jellegzetes tünetek közé tartozik a fáradtság, levertség, valamint a súlygyarapodás is.

A nők szervezete hasonlóan megsínyli, ha túl kevés a tesztoszteron, hiszen náluk is szerepet játszik a szexuális vágy fenntartásában – ennek különösen a változókor idején vagy az után lehet jelentősége –, a csontok egészségének megtartásában és a csontritkulás elleni küzdelemben. Míg a magasabb tesztoszteronérték az urak esetében a férfias jegyek erősödését eredményezi, a nőknek számos problémát okozhat: egyrészt megnehezíti a teherbeesést, másrészt önbizalom-romboló külső panaszokkal járhat, mint amilyen az arcon mutatkozó fokozott szőrnövekedés, hajhullás, pattanások, túlsúly. Az egészségünk szempontjából tehát az a legszerencsésebb, ha a szervezet tesztoszteronszintje egy bizonyos tartományon belül mozog, azaz nem túl magas és nem túl alacsony.

FOTÓ: FABRICE COFFRINI, AFP

 

Címkék: Egészségünk