• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Együtt mozog test és lélek

Szerző: Biczó Henriett
KOZMA ZSUZSANNA rendületlenül járja az országot, s akivel összetalálkozik – legyen óvodás vagy nyugdíjas –, megpróbálja mozgásra bírni. Mert a mozgással nem csak a lelki és testi betegségek előzhetők meg, de általa vidámabbak is leszünk.

„Minden levegővételnél mosolyogj! Alaposan mozgassuk meg a vállakat, a kart, ez a legjobb ellenszer a meszesedés és a kopás ellen. A guggolás pedig beindítja a vérkeringést.” Valamennyien precízen végzik a gyakorlatokat, csak a 91 éves Zsuzsika néninek kell némi segítség. A szék jó szolgálatot tesz: ülve köröz a lábával, emeli a karját. – Mielőtt elkezdjük a labdás gyakorlatokat, igyunk egy kis vizet. Egészségetekre! Boldog tavaszt! – vezényel Kozma Zsuzsanna, a FittMóka egészségmegőrző torna ötletgazdája, aerobic- és fitneszedző, aki sokak életét teszi egészségesebbé 0–104 éves korig. Aki csütörtökönként eljön az békásmegyeri Őszike Klubba, nem nagyon kell győzködni, hogy tornázzon egyet. – Az ember maga felelős az egészségéért, ráadásul ahhoz is energia kell, hogy pásztoroljuk az unokákat – vallják egyöntetűen, de azt is hozzáteszik, hogy otthon egyedül nem tornáznának ilyen lelkiismeretesen.

– Az ember 120 évre van kódolva, de tenni is kell érte, hogy megélje. Itt nemcsak tornázunk, hanem viccelődünk, kikapcsolódunk, igazi „agymosás” ez nekem. Minden izmot megmozgatunk, eleinte még az izomlázzal is meg kellett küzdenem – mondja a 79 éves Zászlós Amália, akinek a sport szempontjából nagy az előnye a többiekkel szemben. Versenyszerűen úszott, 14 évesen első lett egy nemzetközi versenyen. Aztán jött a vízisízés, öt évvel ezelőtt pedig megtanult pingpongozni, a helyi amatőrök között a középdöntőig jutott. – Persze látom, hogy öreg vagyok, van tükröm, de olyannak szeretem magam, amilyen vagyok.

Welsch Jánosné Panni három éve, 71 évesen ment nyugdíjba, akkor kezdett igazán „pörögni”. A FittMóka és a szenior örömtánc élete része lett, a tánccsoporttal rendszeresen fellép. – A FittMókát a szabadban kezdtük, még a szakadó eső sem tántorított el bennünket. Előfordult, hogy Zsuzsi esernyő alatt adta az instrukciókat, mi meg a művelődési ház eresze alá álltunk be, hogy ne ázzunk bőrig. Eszembe sem jut, hogy öregszem! A Zsigmond Király Főiskolára járok az 50 pluszosoknak tartott előadásokra, és reggelente otthon tornázom aznap, amikor nincs FittMóka.

Tóth Mária a „fiatalok” közé tartozik, a 65 évéből jócskán letagadhatna párat. Gyerekorvos, tíz éve jógázik, jár szenior és hawaii táncra, mindenütt ott van, ahol a zene szól és mozogni lehet. Öt évvel ezelőtt mellrákkal műtötték, azóta még tudatosabban él. Állítja, hogy a FittMóka nem csak a testet, de az agyat is megtornáztatja. – Jobbra lép, bal láb emel, jobb kar előre, bal pedig hátra. Ezek mind olyan gyakorlatok, amelyek szinkronba hozzák a jobb és a bal agyféltekét.

Zsuzsika néni három hónapja költözött egy idősotthonba, addig egyedül élt. A lányát már eltemette, az unokájával imádják egymást, naponta kétszer beszélnek telefonon. Azt mondja, legfeljebb 80 évesnek érzi magát: minden reggel 10 percet tornázik, s általában egész délelőtt sétálgat, csak ebéd után jöhet egy kis pihenés.

– Ők az én pótmamáim, sokat tanulok tőlük – mondja Kozma Zsuzsi, aki csupa derű, a mosoly szinte soha nem hagyja el az arcát. Zsuzsika néniért ő megy el autóval, óra után viszi vissza. – Tizenhat éves voltam, amikor az édesanyám meghalt. Elhízott, helytelenül táplálkozott, nem mozgott. Az ő története is arra motivál, hogy tegyek az emberek egészségéért.

Zsuzsi gyerekkora óta imád zenére mozogni. Kisvárdán nőtt fel, matek–ének szakos tanár lett belőle. Hat évig tanított, mellette iskolák tornatermeiben, Hajdúhadházon és Mezőtúron tartott aerobicórákat, aztán amikor várandós lett, hamar rákapott a baba-mama tornára is. – Mosonmagyaróváron éltünk, a közeli óvodából hordtam az ebédet. A  vezető óvónő igen kövér volt. Megkérdeztem, miért nem tornázik, a válasza nem lepett meg: nincs rá ideje. Javasoltam, hogy kollektíven tornázhatnának, amikor a gyerekek alszanak. Azt mondta, rendben, tartsak nekik órákat. Így kezdődött a kapcsolatom az óvodákkal, és egy idő után már a gyerekeket is én tornáztattam. Híre ment a foglalkozásoknak, hamarosan 12 oviba jártam – mesél a kezdetekről a 49 éves, kétgyermekes edző és életmód-tanácsadó, akinek egy baleset miatt 2003-ban meg kellett műteni a vállát. De a mozgás ezek után is úgy kellett neki, mint a levegő. Két év múlva az országos fitneszbajnokságon harmadik, a következő évben pedig első helyezést ért el.

A csaknem tíz év alatt 25 ezer tanítványa volt, de a házassága zátonyra futott. Elvált, a fővárosba költözött, ahol a nulláról kellett felépítenie az életét. A nehézségektől egy percre sem rettent meg. Egy időben a torna mellett a Digi Tv-nél volt szerelő, hogy tisztességesen elláthassa a gyerekeit. Állandóan új dolgokon ötletelt, miközben útonútfélen azt hangoztatta, hogy kisgyermekkortól életünk végéig mozogni kell. Gondolta, szélesíti a zenei palettát, ezért saját mondókákat, dalokat talált ki, amiket aztán egy stúdióban felénekelt. Oktatási anyagot készített, ami segít a gyerekek zsigereibe kódolni a mozgás szeretetét. Az országban 4300 óvoda működik, reméli, hogy egyszer majd mindenhová eljut a programja. Járja az vidéket, kicsiket, nagyokat, családokat mozgat meg hétről hétre. – Egyszer a sportorvosi rendelőben a 100 éves Imre bácsival együtt vártam a soromra – meséli. – Huh, az élő történelem ül mellettem, gondoltam, és szóba elegyedtünk. Meghívtam egy családi rendezvényemre, a hosszú élet titkáról beszélni. Imre bácsi egyszer csak tornázni kezdett a pódiumon – igaz, artista volt fiatal korában. Még négy évig járt a FittMókára. Ő a bizonyíték rá, hogy így is lehet és érdemes élni.

NÉMETH ANDRÁS PÉTER FELVÉTELEI

 

Címkék: Családi kör